februari 27, 2008

"Commis chef"

Vi har fått lära oss hur hierarkin kan se ut i köket på restauranger som har en mer fascistisk inställning till tradition och rangordning. Något som inte helt oväntat är vanligast förekommande i Frankrike, det där landet med människor som springer runt i baskrar och målar tavlor på gatan. Längst ner i hierarkin hittar vi "commi" som är en beteckning för eleverna på restaurangen. Och då snackar vi verkligen längst ner, till och med diskarna ligger ett snäpp över. Dem är restaurangens syndabockar och slavar och har egentligen inte mycket att säga till om. Tråkigt nog fungerar det inte riktigt så i vår skola, även om vissa lärare säkert önskade att det vore lite mindre daltande.

Den tredje dagen i det varma köket bjöd på sex beställningar med oxfilé (inklusive apelsinsås, glacerade schalottenlökar, mandelpotatispuré och färska champinjoner). Nothing fancy egentligen men bra träning på mise en place (förberedelse) och timing. Eller okej, jag var faktiskt jävligt nervös men allt gick bra och gästerna blev nöjda. End of story.

Inga kommentarer: