april 08, 2007

Det sunda förnuftet

Sunt förnuft är namnet på en medlemstidning som ges ut av Skattebetalarnas förening. Utöver det är sunt förnuft också något som tycks vara en bristvara i dagens samhälle. Till och med de allra enklaste av vardagsbestyr har idag belagts med bruksanvisningar för att alla vilsna själar som verkar ha begravt sin förmåga att tänka själva i gröt inte ska behöva anstränga sina små grå för mycket.

Ta bara exemplet om skyltarna ovanför rulltrappor som deklarerar åt vilket håll rulltrapporna går, "Upp" "Ej upp" respektive "Ned" Ej ned". Har de haft stora problem med att folk går åt fel håll i rulltrapporna? Är det något som bara förekommer i Stockholm eller är det fler städer som tampas med detta samhällsproblem? Och de barn som absolut måste testa att springa uppför i fel riktning blir ju bara ännu mer taggade av en skylt som säger tvärtemot.

Nåja, efter att dessa grötmänniskor har fått hjälp med att ta sig ner för rulltrappan fortsätter hjälpen med tänkandet väl inne i tunnelbanevagnen. Här rullar texten som säger att det kanske vore en bra idé att trycka på nödstopp om någon fastnat i dörren. Oturligt nog rullar inte texten särskilt ofta och för den som eventuellt fastnat och som dessutom lyckats fastna i en vagn full med grötmänniskor kan detta givetvis bli förödande.

Det briljanta underhållningsprogrammet Sexinspektörerna är också ett lysande exempel på vart kategorin med grötmänniskor vistas och frodas. De medverkande paren verkar uppenbarligen ha problem med att kommunicera med varandra men att lämna ut hela sina sex- och privatliv i TV känns tydligen helt okej. Man får sällan heller intrycket av att de faktiskt har försökt att rätta till problemet på annat sätt och längtan efter att få vara med i TV är tydligen väldigt stark. Möjligtvis för att dessa grötmänniskor ser sin chans att få sina femton minuter i rampljuset.

Tar man sedan en titt på de otalet varningstexter som finns blir det nästan för enkelt . Dock kommer dessa exempel från USA som tycks vara grötmänniskornas förlovade hemland (Jag väljer att förbise det faktum att antalet stämningar troligtvis har en korrelation till det groteska antalet varningstexter):

A flushable toilet brush warns: "Do not use for personal hygiene."

The label on a bottle of drain cleaner warns: “If you do not understand, or cannot read, all directions, cautions and warnings, do not use this product.”

A can of self-defense pepper spray warns users: “May irritate eyes”

A popular scooter for children warns: "This product moves when used."

A household iron warns users: “Never iron clothes while they are being worn”

Fler finns att läsa på Wacky Warning Labels hemsida:
M-LAW's Wacky Warning Labels

Men samtidigt måste man komma ihåg att dessa grötmänniskor faktiskt fyller en funktion i samhället då de skapar arbetstillfällen och underhållning och det är så klart ett par alldeles utomordentligt behjärtansvärda egenskaper. Grötmänniskor är alltså i ett större perspektiv sett ingen belastning för samhället utan snarare en tillgång som bör vårdas ömt, för allas skull.

Inga kommentarer: